Vieraissa-sarjassa, jossa olin terapeuttina mukana, käsiteltiin muun muassa mustasukkaisuuden tunteita. Ilmiö on meille kaikille tuttu, mutta suhde siihen on ihmisillä erilainen. Sarja tuo hyvin esille, miten erilainen suhde osallistujilla oli mustasukkaisuuteen ja miten he tähän tunteeseen reagoivat.
Kaikkia meitä yhdistää se, että emme haluaisi kokea sitä. On eri syitä, miksi mustasukkaisuutta voi olla vaikea pysähtyä huomaamaan. Helpoksi sen huomaamista ei tee sekään, että mustasukkaisuus ei itse asiassa ole yksi selvärajainen tunne, vaan monien eri tunteiden vyyhti. Mukaan kietoutuu muun muassa epäluuloa, häpeää, vihaa, surua, kateutta ja katkeruuttakin.
Joskus mustasukkaisuuden tunteet kertovat siitä, että toinen ei ole ansainnut käyttäytymisellään luottamustamme. Tällöin on hyvä ottaa asia käsittelyyn ja miettiä voinko luottaa toiseen jatkossa. Kun luottamusta on rikottu, sen palautuminen vaatii aikaa ja luottamusta rakentavia tekoja.
Haitallista mustasukkaisuus on silloin, kun alamme epäillä toista silloinkin kun mitään syytä huoleen ei ole. Tällöin mustasukkaisuuden juuret ovat omaa suhdettamme syvemmällä, usein lapsuudessa tai aikaisemmassa parisuhteessamme.
Mustasukkaisuuden taustalla on usein kokemus siitä, että emme kelpaa ja että tämä meidän kelvottomuutemme ennen pitkää paljastuu ja kumppani hylkää meidät. Alamme etsiä todistusaineistoa tälle kalvavalle tunteelle ja mielemme alkaa tarjota kuvastoa, joka vastaa kokemustamme siitä, että toinen on jättämässä.
Mustasukkaisuus voi näyttäytyä käyttäytymisen tasolla hyvin erilaisena eri ihmisillä ja eri suhteissa. Jotkut ripustautuvat toiseen ja vaativat pysymään kotona, itkevät tai huutavat. Joku lyö. Toiset saattavat päättää, että hylkään ennen kuin toinen ehtii ja kylmettävät itsensä suhteessa toiseen. Tällöin suhteesta katoaa läheisyys.
Tärkeää olisi tavalla tai toisella pysähtyä mustasukkaisuuden tunteen äärelle, rauhoittua ja huomata mitä mielessä ja kehossa tapahtuu. Oman haavoittuvuuden lämmin ja ystävällinen kohtaaminen on tärkeää, jotta haitallisen mustasukkaisuuden kehä voidaan purkaa. Tällöin voimme ilman syyttelyä ottaa omat tunteemme ja kokemuksemme puheeksi puolisomme kanssa. Tällöin on suurempi mahdollisuus tulla kohdatuksi toisen taholta. Tämä vaatii rohkeutta, varsinkin jos koemme ettemme kelpaa toiselle. On hyvä muistaa tällöin, että pohjimmiltaan olemme kaikki rakastettavia ja kelvollisia ihmisiä, ihan jokainen.
Tässä blogissa psykologi, psykoterapeutti Kalle Partanen kirjoittaa psyykkiseen hyvinvointiin liittyvistä asioista ja ilmiöistä.