Jos haluat ennustaa, kenen parisuhde lähenee loppuaan, kuuntele sitä miten he puhuvat toisilleen. Haukkuminen, nälviminen, vähättely ja nolaaminen ovat merkkejä siitä, että parisuhteen päivät alkavat olla luetut. Joskus toki tällainen suhde nilkutta eteenpäin, kun ei oikein osata erotakaan. Kun on tutkittu tekijöitä jotka ennustavat parisuhteen päättymistä, epäarvostava tapa puhua toiselle parisuhteessa nousee ykköseksi.
Mistä sitten johtuu, että juuri läheisemmälle ihmiselle puhumme niin rumasti ja epäarvostavasti? Taustalla voi olla oman kotimme kulttuuri. Voimme pysähtyä muistelemaan, miten vanhempamme kommunikoivat? Toistanko itse samaa kaavaa kumppanini kanssa? On hyvä myös pysähtyä tarkastelemaan miten puhuttelemme itseämme. Olemmeko reiluja, kannustavia ja lämpimiä kun puhuttelemme itseämme ja kommentoimme tekemisiämme ja tekemättä jättämisiämme? Jos vastaus on ei, niin on hyvä aloittaa treenaaminen tästä.
Joskus ruman puheen taustalla on pettymyksiä suhteessa. Voimme kokea ettemme kelpaa ja peilaamme tätä kokemusta puolisoomme. Jollekin on tarvetta suojella itseään nostamalla itsensä toista paremmaksi. Ja vihasta saa hetkeksi voimaa, joka tuntuu hyvältä. Tosin se lämmittää vain hetken, kuten lämmin vesi paidan sisään kaadettuna pakkassäällä. Paluu suhteen kylmyyteen on karu, kun vesi jäätyy. Hyytävän ilmapiirin ja karun kielenkäytön kierre on valmis.
Suhteissa, joissa toista arvostetaan, joissa huomataan hyvä jota toinen tekee, joissa kannustetaan ja kehutaan, voidaan paremmin ja eron todennäköisyys on pienempi. Suhteessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen miten itse puhuu, kiinnittääkö huomionsa epäkohtiin vai niihin puoliin joita toisessa arvostaa ja toivoisi suhteessa enemmän olevan. Toista ei voi muuttaa, mutta omaan toimintaamme voimme vaikuttaa. Kehu ei maksa mitään ja lämmittää molemmin puolin, jos se vastaanotetaan. Jos toinen ei halua muuta toimintaansa ja jatkaa arvostelua ja mitätöintiä, voi suhteen päättäminen olla ainut tapa pelastautua tilanteessa.