Kälyni kertoi aamupalapöydässä, että heillä mies kokkaa hänelle aina syntymäpäivänä runsaan luksusaamupalan. Mies pettyy, kun vaimo ei tee hänelle samoin kun hänen syntymäpäivänsä koittaa. Käly puolestaan toivoo itselleen lahjoja ja antaa niitä miehelleen tämän syntymäpäivänä. Molemmat haluavat antaa sitä kaikkein parasta toisilleen rakkaansa syntymäpäivänä.
Tee toiselle sitä mitä toivot itsellesi tehtävän, on meille monelle ohjenuorana elämässämme. Ohjetta on ongelmallista seurata silloin, että muut eivät toivo samoja asioita kuin me itse. Tätä on välillä vaikea huomata ja hyväksyä. Olemme omien tunteidemme ja ajatuksiemme lähde ja on vaikeaa nähdä ne erillisinä itsestämme, minuudestamme.
Usein on niin, että meitä ärsyttää kun puoliso suo itselleen jotakin, minkä olemme itseltämme kieltäneet, kuten esimerkiksi levon. Puolison laiskottelu voi nostattaa ärtymystä, kun itselleen ei ole antanut siihen lupaa. Se että toinen siivoaa, voi myös ärsyttää, koska sehän tarkoittaa että itse on se laiska ja saamaton. Tämä on tyypillistä silloin, kun on oppinut vaatimaan itseltään kohtuuttoman paljon, jotta tulisi hyväksytyksi ja rakastetuksi muiden taholta. Emme voi hetkeksikään hellittää, sillä kuinka meidän sitten kävisi. Ketkä meitä arvostaisivat ja kuka vierelleen huolisi?
Välillä toivomme, että toinen tekisi päätökset puolestamme, näkisi mitä tarvitsemme. Emme kuitenkaan uskalla näitä toiveita ääneen lausua, vaan toivomme, että toinen ne hoksaisi itsestään. Pahoitamme mielemme, kun toinen ei osannutkaan lukea ajatuksiamme. Saatamme jopa ajatella, ettemme oikeastaan ansainneetkaan sitä, mitä toivoimme. Ja se tuntuu pahalta.
Peilaamme toiseen sitä mitä kannamme sisällämme. Kun luomme puolisosta peilin, emme näe puolisoa ja hänen tarpeitaan, vaan oman itsemme ja omat tarpeemme. Mutta jos huomaamme, että näemme toisessa itsemme, että katsomme peiliin, voimme pysähtyä, hengitellä rauhassa ja hetken vain katsella mitä peilistä kurkistaa. Silloin voi tehdä huomiota siitä, mitä kaipaamme ja mitä olemme jääneet vaille elämässämme. Voimme huomata, että kuten muutkin ihmiset, meilläkin on oikeus voida hyvin. Voimme oppia pyytämään toiselta tarvitsemiamme asioita, kuten läheisyyttä. Ja antamaan itsellemme asioita joita kaipaamme, kuten lepoa.
Tässä blogissa psykologi, psykoterapeutti Kalle Partanen kirjoittaa psyykkiseen hyvinvointiin liittyvistä asioista ja ilmiöistä.